Jul, skole og gudstjeneste

(c) CC flickr.com/caddymo

Debatten om skolegudstjenester med obligatorisk oppmøte kommer som et sikkert adventstegn og årets adventstid er intet unntak. Dagfinn Høybråten tar oppgjør med Humanetisk Forbund (HEF) og hevder at forbundet sår tvil om det er lov å arrangere julegudstjeneste i forbindelse med skolen. Jens Brun Pedersen fra HEF tar, ikke uventet, avstand fra dette i sin kommentar på nyemeninger.no. Rektor på Kråkstad skole i Ski avlyser julegudstjenesten i år, men foreldrene gjør opprør mot hennes avgjørelse og kaller henne for ‘militant misjonær i humanismens tjeneste’. Midt oppe i det hele deler HEFs ungdomsorganisasjon (HU) ut sovemasker slik at elevene i det minste kan gjøre noe fornuftig under julegudstjenestene, nemlig sove.

Så hva er problemet? Det kan da ikke skade noen at det arrangeres obligatoriske skolegudstjenester i forbindelse med jula. Kirkelig markering av jula er da tross alt en gammel norsk tradisjon?

Vel, det er flere problemer.

At den norske, statsdrevne, fellesskolen legger til rette for at én religion har enestående tilgang i skolen på bekostning av andre, utfordrer en grunnleggende rettighet som religionsfrihet. At et trossamfunn får direkte innpass i offentlige skoler og barnehager virker ekskluderende og motarbeider ambisjonen om å gjøre fellesskolen samlende for barn fra bakgrunn alle kulturer og religioner.

Jeg er stadig overrasket hvor lite prinsipielle mange kristne er i spørsmålet om religionsfrihet. Ofte blir religionsfrihet primært brukt som et forsvar for egne interesser. Mens jeg skriver denne bloggen minner twitreren Harald Solheim (@haraldsolheim) meg på hvordan mange kristne, bevisst eller ubevisst, fremmer et kristent samfunn gjennom press, men uten tvang. Obligatoriske skolegudstjenester, eller skolegudstjenester uten alternativer, kan vel regnes som eksempler på dette.

Bloggeren Liselotte Lie behandler temaet svært godt i sitt blogginnlegg Vi som elsker religionsfrihetennyemeninger.no. Som ‘kristen og troende’ nekter hun å overlate regligionsfrihetsdebatten til humanistene. Religionsfriheten er for viktig til at kristne ikke kommer på banen med prinsipielle standpunkter og resonnementer.

Men skolen skal også undervise religion. I utviklingen av RLE-faget gjøres det forsøke på å skille mellom ‘forkynnelse’ og ‘formidling’ av religion. Når skolen underviser i religion, livssyn og etikk skal den ikke gjøre på en forkynnende måte. Dette kan fungere i en undervisningssituasjon, men når skoleklassene trekkes ut av skolen og inn i kirken ved høytider blir det vanskelig å skille formidling og forkynnelse. Når kristne gudstjenester brukes til å markere høytider og kirken blir vertskap på riter ved overganger mellom faser i livet, er det vanskelig å skille formidling og forkynnelse. Det er derfor søkt å prøve å skille mellom disse to begrepene i forbindelse med julemarkeringer i kirkerommet.

Jeg har valgt å finne mening mellom tro og tvil i den kristne tradisjonen. Jeg finner mening i kirkelige handlinger både til hverdag og fest. På samme måte vet jeg at mine muslimske venner finner mening i sine religiøse riter. Og mine agnostiker venner setter faktisk pris på å kunne la være å ta del religiøse handlinger. Et grunnleggende premiss for at vi kan leve godt sammen er at vi respekterer hverandres livssyn og at vi gir rom hverandre rom til å praktisere eller ikke praktisere. Min egen religiøse praksis er avhengig av andres respekt. Det samme gjelder den andre veien.

I en moderne liberal rettsstat må staten innta en nøytral rolle i forhold til religion. Dvs. legge til rette for at religion kan utøves og fremmes, avstå fra å fremme en særskilt ‘statsautorisert’ religion og motarbeide ekstremisme innenfor felles anerkjente menneskerettigheter og rettsprinsipper.  Høres overkommelig ut, men vi kjenner historien – også i Norge er det et stykke fram.

Selv ser jeg fram til kirkebesøk i jula.

-go

5 comments

 1. Tilbaketråkk: Tweets that mention Ab imo pectore » Jul, skole og gudstjeneste -- Topsy.com

 2. Så vidt jeg vet så innviterer kirken skolen til julegudstjeneste.
  Hvis andre trossamfunn hadde gjort det samme, så hadde mangfoldet vært representert for elevene. Det kunne vært både lærerikt og spennende (men hadde kanskje endt opp som en religionsmesse i markedsføringsperspektiv :). De som ikke har tradisjon for kirken, hadde hatt et annet alternativ. Slik det er nå så sliter lærere hvert år med å holde på umoviterte elever mens andre elever er i kirken. Jeg tror en slik innbydelse fra andre trossamfunn ville bidratt til økt toleranse og økt læringsutbytte – en meningsfylt «undervisning» denne dagen.

 3. En viktig sak, og jeg synes absolutt at kristne, ikke bare humanetikere (jeg er ikke humanetiker, men humanist, ser i innlegget ditt at disse er brukt om hverandre…)må mene noe om religion i skole og stat.

  På tide å ta skrittet ut og skille staten fra kirken (og omvendt).

 4. Harald Solheim

  Takk for utfordrende post som tvinger meg til å tenke prinsipielt om noe jeg generelt har tenkt sikkert er greit nok. Jeg har tenkt at skolegudstjenester kanskje ikke er ideelt, men ikke så farlig når det kommer til stykke. Når det kommer til stykket er det likevel et viktig spørsmål. Det handler om hva slags samfunn vi ønsker oss.

  Jeg tror mange kristne ser på religionsfrihet som fravær av tvang. I Norge har vi en religion som offisielt er statens religion, men for andre enn kongen er det ikke påkrevet å bekjenne seg til denne. De som bekjenner seg til en annen religiøs retning – eller definerer seg som ikke-religiøse – har full frihet til å drive organisert, offentlig virksomhet, attpåtil med finansiell støtte fra staten. For mange virker det som at deres forståelse av religionsfrihet begrenser seg til dette. Så lenge en avstår fra direkte tvang, tenker en at det ikke er noe i veien for å bruke ihvertfall mindre grad av press for å få andre til å tilpasse seg ens eget syn. Og når en del kristne mener at Guds velsignelse av landet Norge avhenger av i hvor stor grad dette er et kristent land (at vi lever etter Guds vilje) kan mange virkemidler være hensiktsmessige for å opprettholde denne statusen.

  Skolegudstjenester som er direkte knyttet opp mot skolens avslutninger, er i høy grad relatert til dette bildet. Det er en måte å opprettholde definisjonen av Norge som et kristent land. Samtidig medfører det at de som velger å ikke delta på slike aktiviteter blir «avvikere». Jeg er glad for at HEF påpeker dette poenget og at de står på for likestilling av trosretninger og livssyn i Norge.

  Samtidig synes jeg HEF snakker litt med to tunger. På den ene siden kjemper de for reell, full religionsfrihet i Norge. På den andre snakker de om farene ved religion. Jeg har et inntrykk av at de ikke bare ønsker at det gjøres noe med særstillingen til Den norske kirke, de ønsker også å innskrenke religionens rolle i Norge. Jeg er redd for at hvis HEF får mye innflytelse vil de bruke den på den samme måte som de kristne har gjort – forme regler og praksis som skaper et press til å tilpasse seg deres livssyn og marginaliserer religionens rolle.

  Jeg ønsker en sekulær stat. Men jeg ønsker ikke en sekulær stat som i Frankrike der religion presses ut av offentligheten og inn i den private sfæren. Der folk tar anstøt av å bli konfrontert med andre menneskers tro. I stedet ønsker jeg et samfunn der vi forstår og setter pris på forskjellene mellom oss. Da tror jeg det er viktig med religionsundervisning i skolen, men den må ha et nøytralt utgangspunkt og ha som hensikt å hjelpe oss å forstå hverandre. Jeg tror det er bra for elevene å se religiøse ritualer i praksis, men da må det være like naturlig å besøke moskeen som den lokale lutherske folkekirken.

 5. Tilbaketråkk: Tweets that mention Ab imo pectore » Jul, skole og gudstjeneste -- Topsy.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: