Hjemlengsel

Her er en tekst tilpasset og framført av Ole Paus.  En gammel salme som jeg har ofte sunget uten en ramme å forstå den i. Sammen med de flinke folka i Kirkelig Kulturverksted har Ole Paus satt salmen i en sammenheng, gitt den en himmel så den gir mening for meg som lever her langt, langt under den himmelen. 

Jeg lengter ofte hjem. Oftest til dem som er glad i meg i dette landet. Og noen ganger kjenner jeg en skjør lengsel til det evige og bestandige. Da er det jeg ber – ‘i liv og død, o Herre, bli hos meg’

 

Mine damer og herrer

Her kommer en sang om hjemlengsel.
Jeg vet hva folk sier. Folk sier at hjemlengsel hører barndommen til. Og kanskje er det sant det, for hver gang når natta er som svartest så ønsker jeg at jeg var et barn, så at jeg kunne få lengte i fred.

O bli hos meg! Nu er det aftentid
Og mørket stiger, dvel o Herre blid!
Når annen hjelp blir støv og duger ei,
Du hjelpeløses hjelper , bli hos meg

Snart svinner livets dag, det kvelder fort,
og jordens lys alt mørkner og går bort;
forandrings skygge følger tro min vei –
o du som ei forandres, bli hos meg!

Hver time trenger jeg din sterke vakt,
kun for din nåde viker mørkets makt;
hvor skal jeg vandre trygt foruten deg?
I mulm og solskinn, Herre, bli hos meg!

Når du velsigner, ei av frykt jeg vet,
sår gjør ei ondt, gråt har ei bitterhet;
hvor er din brodd, du siste fiende? Nei
ved deg jeg seirer; Herre, bli hos meg!

O la meg se ditt kors i dødens gys,
driv mørket bort og vær meg livets lys!
Da skinner morgenrøden på min vei!
I liv og død, o Herre, bli hos meg!

Og lengst borte i den fjerneste av alle evigheter sitter Vår Herre og han stryker sitt veldig skjegg og ser jorden som en liten svart stein i det fjerne og han smiler sitt allvitende smil og sier sakte til seg selv ’nei jasså, så det
bor folk der ennå

Ole Paus/Henry F. Lyte/Gustav Jensen

 

Denne bloggposten er noe redigert med utgangspunkt i tidligere publisert artikkel på min Facebook profil

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: