VG v Senterpartiet 1-1

(c) sp_bilder, flickr,com

VG slår til med dobbeltside (s.8-9) oppslag idag med nyheten om at Liv Signe Navarsete kjøper tjenester fra en coach. Ikke uventet konkluderer VG med at apparatet rundt burde gitt henne nødvendig støtte og at det er vanskelig å svelge at fellesskapet betaler for disse tjenestene. De hadde ønsket at f.eks. Senterpartiet tok regninga.

VG er nær latterliggjøring av statsrådens bruk av coachingtjenster fra Erik Møller. Avisen bruker en uttalelse fra departementsråd Eivind Dale om at ‘ingen er tjent med en dårlig leder’ til å stille spørsmål ved prosessene for lederutvelgelse i Senterpartiet. VG respekterer at Navarsete kan trenge hjelp til å takle presset ved å være statsråd, men ønsker altså ikke at statsapparatet skal betale for slik hjelp.

Jeg er uenig i at det er kritikkverdig for en statsråd å benytte seg av en coach. Innenfor aksepterte grenser må det være greit at staten betaler for dette.

Det er nativ å tro at toppledere ikke trenger støtte utenfor egen organisasjon. En uavhengig og profesjonell arena der lederen f.eks. kan diskutere planer, teste ut valg og trene på kommunikasjon kan ha verdi for enhver leder. Slik støtte kan ta forskjellig form, og jeg ville tro at de fleste ledere finner slik støtte i formelle eller uformelle nettverk blant andre ledere eller andre ressurspersoner de har tilgang til. Mange ledere, inkludert undertegnede, bruker betalte tjenester coaching tjenester. Men dette er nok mer vanlig på på lavere nivåer enn blant statsråder. Betalte tjenester gir anledning til å stille krav, forvente profesjonalitet og en viss kvalitetsikring av tjenesten som leveres. Full åpenhet om forholdet er en forutsetning. Coaching arrangementer må tåle dagens lys – eller en forside i VG.

At Navarsete gjør bruk av en coach fra Zen Leadership gjør det hele et knepp mer pikant. Hjemmesiden til Zen Leadership til assosiasjoner til religion og legger en aura av mystikk over en tjeneste som man burde kunne forvente er tuftet på vitenskap, forskning og håndfast erfaring. En rask gjennomgang av hjemmesidene til firmaet gir meg riktignok ett inntrykk av ‘zen-begrepet’ handler mer om merkevarebygging for coachen enn en mystisk/religiøs tilnærming til coaching. I så tilfelle stiller Navarsete seg åpen for kritikk når hun velger et slikt firma, men gjør neppe noe som ikke kan aksepteres i sin rolle.

Det er ikke uventet at VG slår opp en slik sak. I stille sommermåneder er godt for en avis å få noe ‘semi-politisk’ å henga fingra i. Og VG gjør helt rett i det, men kan ikke forvente at alle er enige. Her bommer avisen.

Men apropos VG og Senterpartiet. Dagens lederartikkel påpeker en helt annen sak knyttet til framstående SP-politikere. Iflg VG skal Erlend Fuglum, vara til Stortinget, være i ferd med å gå inn i en rolle i lobby- og informasjonsselskapet First House. VG påpeker, med rette, at dette vil sende Fuglum inn i en uheldig dobbeltrolle som både folkevalgt og som betalt konsulent som bl.a. skal påvirke nettopp folkevalgte. Her treffer VG spikeren på hodet.

Kanskje en sak som partileder Navarsete kunne drøfte med coachen sin. Aller helst burde hun ta en prat med Erlend Fuglum.

-go

5 comments

 1. «Assosiasjoner til religion?» So what? Forrige gang Senterpartiet satt i regjering, var den ledet av en prest. Det kunne virkelig gitt «assosiasjoner til religion», hadde det ikke vært for at religonen i det tilfelelt var så hjemmevant krestelig at ingen la merke til det.

  Alvorlig talt. Buddhisme – også zen – er en verdensreligion med minst like respektable dybder som den landets utenriksminister bekjenner seg til.

  Hva om en politiker hadde oppsøkt Modum bad for å roe nærvan? Jesus-coaching? Gud forby?

  Jeg kjenner virkelig at min respekt for Navarsete og Senterpartiet vokser på dette. At en partileder ønsker en åndelig dimensjon i sin utøvelse av politisk lederskap, er mange ganger mer tillitsvekkende enn en statsminister som utelukkende lar seg lede av sin egen lommekalkulator.

 2. Student

  Zen er ikke noe religiøst, men det medieres ofte igjennom religion men også igjennom vitenskap. Hva zen coachingen Navarsete benytter seg av inneholder av elementer og mediering kjenner jeg ikke til, og det er godt mulig at det er buddhismen eller noe annet religiøst og mystisk noe. Men å sidestille Zen med snåsamannen og engleskole vitner om stor uvitenhet, da Zen mediert gjennom vitenskapen har et grunnlag som ikke er mulig å sidestille med det ikke-vitenskapelige.

  På et generelt grunnlag så er det mange med master i rådgivning som blir coach, så å benytte seg av coaching tjenester er det ingenting negativt ved sett i et statlig perspektiv.

 3. Berta

  Hun burde betale det selv. Coaching er en meget omstridt metode og det er mange som driver med sjarlataneri i denne bransjen. Jeg antar at etter at denne saken har kommet opp i mediene, kommer mange firmaer og organisasjoner til å undersøke nøye før de betaler coaching events for sine ansatte. Er også ganske sikker på at mange coacher sover litt dårligere om natten etter at denne saken har blitt publisert.

 4. Tilbaketråkk: Tweets that mention Coaching er en meget omstridt metode og det er mange som driver med sjarlataneri i denne bransjen' -- Topsy.com

 5. flutnace

  At statsråd Navarsete har kjøpt coaching-tjenester for 40.000 er som en pølse i slaktetida. Altså ikke mye. Ganske lite penger, egentlig. Har ikke lest VG (ikke kommer jeg til å gjøre det heller) og bare hørt om dette på NRK. Har noen hørt om at ledere har måttet betale av egen lomme for egenutvuking i jobben? Nokså sjeldent forekommende, ville jeg tro. Så den siden av saken er da helt i orden.

  Når det gjelder metode, vet antakelig de fleste ikke hva dette dreier seg om. Ikke jeg heller. Da skal jeg avstå fra å karakterisere det som noe som helst. Navarsete virker som et fornuftig menneske for meg. Hun er sikkert den beste til å vurdere hva hun trenger av påfyll for å bli en bedre leder. Ære være henne for målet.

  Dette er en ikke-sak i mine øyne. God sommer!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: