Dette må det bli en slutt på

De fleste av oss spiller ut livene på forskjellige arenaer. Ofte er disse forskjellige, noen ganger isolerte fra hverandre, men av og til føres de sammen gjennom f.eks. felles fanesaker eller motstridende perspektiver. Slik er det i min mangfoldige verden denne sommeren. Kampen mot vold mot kvinner er i ferd med å sette sitt preg på den offentlige debatten og bloggsfæren i Norge samtidig som ADRA, i samarbeid med Adventistkirken, har lansert sin globale enditnow kampanje i 2010.

I den norske offentligheten er det kvinnepanelet som har tatt bladet fra munnen og varslet vold mot kvinner som en fanesak i 2010. Kvinnepanelets leder, Loveleen Brenna, sier til Dagsavisen at ‘vold mot kvinner er den viktigste kampen’. Vold i nære relasjoner trekkes altså opp som den store likestillingssaken som kvinnepanelet ønsker å skape debatt og oppmerksomhet rundt. Hvis man skal dømme fra kommentarer på blogger og artikler på nettet, er det langt fra alle som mener at dette er en viktig likestillingssak.

Etter det relativt mislykkede forsøket på å gjøre årets lønnsoppgjør til en likestillingskamp under begrepet ‘likelønn’ har kvinnepanelet truffet bedre med kampsak. Vold i nære relasjoner er en konkret problemstilling, rammer overraskende jevnt på tvers av samfunnslag og krever oppmerksomhet – det lett å glemme og gjemme den private volden.

Jeg gir kvinnepanelet honnør for å løfte kampen mot vold i nære relasjoner fram i offentligheten og jeg er spent på tiltakene de foreslår. Men saken illustrerer det som er det største ankepunktet mot selve utvalget. Effektive og varige tiltak mot vold i nære relasjoner må innvolvere menn. Ja, selve likestillingskampen må involvere menn. Derfor finnes det gode argumenter for at kvinnepanelet også burde inneholde menn. Det er på tide at kvinner og menn nå kjemper likestillingssaken sammen.

Mitt andre perspektiv på dette temaet kommer fra Adventist Development and Relief Agency (ADRA). Den humanitære organisasjonen har sin opprinnelse og finner størstedelen av sin donorbase i Adventistkirken over hele verden. I år har ADRA utfordret våre venner i kirkesamfunnet til å ta avstand fra kjønnsbasert vold gjennom kampanjen ‘enditnow’. Charles Sandefur, President for ADRA International, forteller Spectrum Magazine at kjønnbasert vold har pandemiske dimensjoner – ‘enhver som fornekter at det skjer i sitt land, i sin kultur’, er i fornektelse sier Sandefur.

Gjennom enditnow kampanjen søker ADRA å skape bevissthet rundt dette temaet hos adventister og andre over hele verden. ADRA utfordrer kirkesamfunnet til å fremme tydelige standpunkt i saken og mobilisere adventister over hele verden til å drive lokale kampanjer.

Jeg er stolt og glad for at ADRA utfordrer et kirkesamfunn, som ikke er kjent for politiske utspill, til å ta tydelige standpunkt og handle på et område med betydelig politiske overtoner i store deler av verden.

Det gjenstår å se hva slike kampanjer og hva det norske kvinnepanelet kan få til av tiltak bedrer situasjonen for kvinner utsatt for vold. Tida renner ut for mange av dem.

2 comments

  1. Tilbaketråkk: Tweets that mention Ab imo pectore » Dette må det bli en slutt på -- Topsy.com

  2. Tilbaketråkk: Ab imo pectore

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: