Vellykket

Forrige dagen tikket det inn en twitter melding fra bloggeren og twitreren Anders Tangen (@AndersTangen på Twitter) med følgende tekst:

Litt trist å høre noen snakke om at noen mennesker er vellykkede. Jeg tror vi alle er en slik utgave av oss selv som vi får til akkurat nå.

Ukeavisen Ledelse vurderer med jevne mellomrom profilerte ledere ut fra noen kriterier som skal indikere hvor vellykkede de er som ledere. Kriteriene er spenner fra ‘evne til å levere resultater over tid’ til deres ‘evne til å invitere til nærhet’. Lederne som topper lista er profilerte samfunnstopper med udiskuterbare lederegenskaper. Om lista gir et presist bilde av de aktuelle ledernes ‘vellykkethet’ er vel tvilsomt. Jens Stoltenberg er nær bunn av lista med 62,5 poeng, mens hans kollega Jonas Gahr Støre ligger nær toppen med 79,5 poeng. Jeg tror ikke differansen illustrerer forskjellen i vellykkethet mellom Arbeiderpartiets to store profiler.

Det er kriteriet knyttet til ‘nærhet’ som interesserer meg. Ukeavisen Ledelse mener altså at om en leder ‘har sosial teft, inviterer til nærhet, kommer godt ut av det med folk’, er en av flere indikatorer det er relevant å måle ledere mot.

Jeg tror dette kriteriet er nær kjernen av hva vellykkethet er. Resultatoppnåelse, kreativitet, konfliktløsning, omdømmebygging, etc. er viktige egenskaper hos alle mennesker. For tross alt, så er det de færreste av oss som er tilfreds med å gå gjennom livet uten å skape noe for seg selv og andre, utvikle relasjoner eller etablere et rykte som harmonere med det man ønsker å stå for.

Nærhet tilfører en annen dimensjon til begrepet vellykkethet. Evnen til å være tilstede i situasjoner, invitere til nærhet, respektere det private og vie oppmerksomhet til den relasjonen man til enhver tid befinner seg i. Mennesker med slike egenskaper gir vellykkethet et annet innhold enn bare materiell velstand, gode resultater eller anerkjennelse fra andre. Slike mennesker lever i takt med egne verdier. De møter mennesker med hele seg og ikke bare det de har oppnådd. I møte med slike står man med rak rygg.

Mange av oss søker vellykkethet kanskje først og fremst i resultater, anseelse eller velstand. Disse er prisverdige motivasjonsfaktorer i livet, men de egner seg ikke som isolerte kriterier for vellykethet.

Å være vellykket fordrer at du praktiserer nærhet mens du streber etter alt det andre du tror gjør deg vellykket. En krevende og givende balansekunst.

-go

One comment

  1. Tilbaketråkk: Tweets that mention Ab imo pectore » Vellykket -- Topsy.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: