You'll never walk alone

Da er det offisielt. Rafael Benitez forlater Liverpool Football Club etter drøyt 6 år som manager. En periode der klubben tok det gjeve Champions League trofeet etter en episk finale i Istanbul i 2005 der AC Milan scoret etter 1 minutt og la på til 3-0 før pause. Liverpool svarte med 3 mål på 6 minutter i 2. omgang. En dramatisk straffekonk ble avgjort 2-3 i Liverpools favør. Nordmannen John Arne Riise hadde en strålende sesong, men bommet på en straffe i straffekonkurransen.

Fotball er en magisk blanding av idrett, lidenskap, forretning, tradisjoner, patriotisme og mye annet. Forventninger til resultater er ofte urealistiske og presset på trenere og spillere står sjelden i forhold til reelle muligheter til å oppnå disse resultater. Det var Bill Shankly, Liverpools legendariske trener på 1960 tallet, som formulerte det først: Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that’. Det er vel ikke noe tilfeldighet at Shankly var den manageren som byttet ut 24 spillere da han tok over laget i 1959. Ikke redd for store ord – ikke redd for store grep. Han ble en Liverpools mestvinnende trenere.

Fotball, og beslutninger knyttet til spillervalg, trenervalg, taktikk og spillemønstre, trigger voldsomt engasjement hos alle oss som føler oss knyttet til et lag og en idrett. Spekulasjonene rundt trenervalget i Liverpool har pågått i lang tid. Etter mitt skjønn har Benitez vært en god, ihvertfall litt over middels, trener for klubben. I Benitez’ periode har man ryddet plass til UEFA Champions League trophy (04/05) og FA Cup trophy (05/06) i premieskapet på Anfield Road. Men det har vært et par sure 2. plasser (Champions League 06/07, Premier League 08/09). Årets sesong har vært skuffende og det er best for alle parter at Liverpool nå får en ny trener.

En trener for et fotballag må bl.a. evne å skape resultater, skape underholdning og opprettholde dialog med fansen. I tillegg må dette gjøres innenfor rammen av det som er klubbens kultur, tradisjonelle spillestil og økonomiske rammer. For Benitez sin del er det mye som tyder på at begrenset tilgang på penger og forholdet til klubbens eiere bidro til hans avgang. Men Benitez har opprettholdt godt forhold til Liverpool fansen og opparbeidet seg en sterk posisjon blant fotballfolk på Merseyside. Dette er kanskje litt overraskende gitt at han ikke klarte å bryte ManU/Chelsea dominansen på 2000-tallet. En annen forklaring på Benitez’ popularitet hos fansen kan være at eierne, Gillett & Hicks, har til sammenlikning et dårlig forhold til fansen.

Så hvem blir ny trener – eller hvem bør bli ny trener? Det er påfallende hvor få engelske trenere som har suksess i utlandet og hvor få engelske trenere som trener et landslag i sommerens fotball-VM. Målt etter resultater, kan det tyde på at det beste ville være en å finne trener fra Italia, Spania eller et annet europeisk land. Men den nye treneren for Liverpool må skape resultater med begrensede ressurser. Da må man gå tilbake til det enkle og til ressursene som finnes i klubben. Dette taler for en engelsk trener  med god kjennskap til og høy aktelse hos spillere og fansen. På Merseyside er det kanskje bare ‘King Kenny’ – Kenny Dalglish – som passer denne beskrivelsen. Men Roy Hodgson og Martin O’Neill er også tippet som aktuelle.  

Med Premier League på TV2 (og forhåpentligvis på Canal Digital) håper jeg Liverpool finner tilbake til underholdende fotball med resultater. Hvis Kenny Dalglish blir vurdert som for rusten på dette nivået, så holder jeg en knapp på norgesvennen Roy Hodgson.

-go

Her er litt Liverpool romantikk for spesielt interesserte:

2 comments

  1. Tilbaketråkk: Tweets that mention Ab imo pectore » You’ll never walk alone -- Topsy.com

  2. Alv Humborstad Sørland

    Mark Hughes kan også være et alternativ. Han har både hjerte og hjerne… Men er kanskje for gammel. Bill Shankly var 46 da han overtok Liverpool. Bob Paisly var eldre…
    Hva med Ole Gunnar….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: