Ta’kke en drink, ta’kke dop, ta’kke avstand . . . .

Aldri solgt en løgn - (c) Karpe Diem, 2010 - http://www.karpediem.no

‘Du er redd fordi du tror du kjenner meg og jeg er ustemt’

Jeg lasta ned Karpe Diems siste utgivelse – Aldri solgt en løgn – til iPhone her om dagen. Men jeg beit meg merke i sangen ‘Tusen tegninger’ først da jeg hørte den ble spilt på NRK P1s ‘Mellom himmel og jord’ forrige søndag (2.mai 10). Den traff meg godt og jeg kjente meg godt igjen i det Magdi og Chirag skriver om.

Magdi og Karpe Diem har vært på horisonten min i mange år – en hip-hop act som tar musikken alvorlig og ikke er likegyldig til hva de formidler. På ungdomshøringen ‘Stemmer verdt å høre’ i regi av Røde Kors i 2009, der uorganisert ungdom fra forskjellige miljøer møtte beslutningstakere og politikere, så jeg Magdi i fri utfoldelse som konferansier med ‘attitude’.

På TV2 s Camp Senkveld var det Magdi som satte ned foten og ikke deltok i ‘hvem-kysser-best-konkurransen’. Respekt.

På deres siste utgivelse, ‘Aldri solgt en løgn’, møter vi en Karpe Diem i storform som rakrygget samfunnsrefser. Gutta står opp for folk som tar andre valg, har annen bakgrunn og andre drømmer enn de vi tror gjennomsnittsnordmannen har.

Jeg kjenner meg igjen. Å stå opp for uvanlige standpunkt koster og krever, men gir også mening og kred. Egne beslutninger om religiøs tro, politikk, alkohol og rus som avviker fra flertallet er eksempler på slike. Karpe Diem formidler dilemmaene, kostnaden og verdien av slike valg troverdig og forståelig. Det er flere enn meg som vil kjenne seg igjen her.

Karpe Diem er tro mot hip-hop/rap formatet. Musikken er har preg av cross-over med skarpe korarrangementer og umiskjennlig hip-hop beat. Flere av sangene vil helt sikkert bli med meg på flere treningsrunder i sommer. Budskapet i sangene – det som formidles – er nødvendig og aktuelt.

Karpe Diem minner oss om at den tidligere omtalte ‘gjennomsnittsnordmannen’ kanskje ikke finns lenger. Dette landet er fullt av mennesker som står opp for sin tro, holdninger til rus, meninger om politikk. Mennesker som passer på hverandre, som kjemper for å nå drømmer og som skaper det norske samfunnet anno 2010. Dette landet er fullt av mennesker som tar andre valg. Magdi og Chirag gir oss stemme.

Tusen tegninger

Er både svart og hvit, er både glad og trist, han så på passet mitt og kastet blikket og traff meg. For jeg var fuglen på bakken og han var tvunget til å ville kappe vingene av meg før jeg fikk sunget – Sunget ut om profeten og om gud. Alle disse temaene som ellers er tabu. Du, tør du å si du ber i smug når du veit at mange av dine ville sett på deg som sjuk For det er sjukt at du må si at Gud setter oss fri, jeg utsetter å si at du ser på en Muslim, til jeg allerede har gjort et inntrykk. Venter til vi blir litt kjent og Magdi er ikke sinnsyk. Du er ikke redd fordi det er ukjent – Du er redd fordi du tror du kjenner meg og jeg er ustemt – Falsk. Du må stemme meg fint. For at jeg er hyggelig jeg, selvom – det er ikke fordi jeg er Muslim.

Er både hvit og svart, er både rik og blakk. Hun sa hun aldri hadde møtt en kar som ikke drakk. Og spurte meg om gud dømte meg i svart-hvitt – for tilogmed Muslimene hun kjente drakk litt. Men brorskapet er ikke lengere mellom de som tror på det samme. Har en bror som en Hindu, og det handler om å godta at andre har en mor som – og kanskje en far som – lærte dem noe annet om livet – som at himmelen er et mål og livet kanskje er en casting. Hakke masse svin på skogen men jeg har masse marsvin. Og ett marsvin er hodepine og Asperin. Og hvis det får oss til å gjøre gode ting så hva synes du om – la meg tro på Gud ogsånn – aner du hvor mange som har spurt meg om det du spurte om? Lurte på hvorfor jeg ikke tar de valgene de tar – du kan ikke gi Gud – Så bare gi f….

Så de kaller meg grå, for jeg var ute om natta men jeg tror på gud og dommedagen derpå. Få venner vet om bønneteppet mitt. Baba har ikke sett de feilene sønnen hans begikk, så jeg takker Gud, men har ikke en talsmann. Ta’kke en drink, ta’kke dop, ta’kke avstand. ta’kke spørsmål når du bruker feil finger – For ett ord sier mer enn tusen tegninger.

Karpe Diem
Chirag Patel og Magdi Ytreeide Abdelmaguid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: