Det er påske – det er håp!

Påsken er den kristne høytiden som gir meg mest mening. Kristendommens tusenvis av varianter – ekstreme og moderate – irrelevante og aktuelle – har felles utgangspunkt i påskefortellingen der Kristi død og oppstandelse markeres. Mens langfredag ikke har mye håp over seg er 1. påskedag selve symbolet på ‘fredstanker, framtid og håp’.

Det var Paulus som lanserte tro, håp og kjærlighet som tre pillarer i sin kristne erfaring. I en verden der påskesymbolet er blitt en kylling, der troen ofte utmanøvreres av tvil, og det av og til er ‘Paradise hotel’ som setter standard for kjærlighet, er det ofte håpet som er mest relevant for meg i den kristne troen. Det kristne påskebudskapet gir et lysglimt – et kraftfullt håp som handler mer om oppstandelse enn kylling. Ikke et platt og urealistisk håp om velstand og popularitet. Men et håp om å leve i solidaritet med hverandre, i takt med seg selv og i en verden der alle er med.

Mange har formidlet håp. I moderne tid er det Martin Luther King som kanskje best har formidlet håp til en hel generasjon. I et samfunn der rasisme var institusjonalisert tente King en gnist av håp som spredte seg gjennom en hel nasjon. I sin tale foran Lincoln Memorial i Washington DC trollbandt King tusenvis av tilhørere og markerte begynnelsen på slutten for den systematiske raseskille politikken i USA.

This is our hope. This is the faith that I go back to the South with. With this faith we will be able to hew out of the mountain of despair a stone of hope. With this faith we will be able to transform the jangling discords of our nation into a beautiful symphony of brotherhood.

With this faith we will be able to work together, to pray together, to struggle together, to go to jail together, to stand up for freedom together, knowing that we will be free one day.

ML King, 28. aug 1963

Fortsatt god påske!

-go

. . . .og her kan du se og høre ML King tale foran tusenvis av mennesker ved Lincoln Memorial, Washington DC.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: