Det fantastiske landet

Foto: Gøril Kristine Lisle og Ida Marie Lisle

Denne uken setter jeg kursen mot USA. Dette fantastiske landet som rommer et mangfold og et entreprenørskap som mangler sidestykke noe annet sted i verden. Frihetsgudinnen som hilser reisende på vei inn Hudson River ønsker velkommen til et land som gir muligheter til mange, men som åpenbart kommer til kort på noen områder. Landet der det mer enn noen annet sted er mulig å bygge seg karriere, velstand og makt har ikke evnet å etablere gode, offentlige velferdsordninger på linje med land i Europa. De som lykkes oppnår betydelig velstand. De som ikke lykkes har få sikkerhetsnett.

USA er tuftet på rettigheter for hver enkelt innbygger som nær sagt alle moderne demokratier bygger på – ytringsfrihet, religionsfrihet, pressefrihet, etc. Allikevel er det en slående forskjell på tankegangen i USA og f.eks. Europa. De europeiske velferdsstatene fremmer innbyggernes rett til å ta del i velstandsutvikling og felles velferdsgoder. I USA dyrkes den enkeltes rett og plikt til å bygge sitt eget sikkerhetsnett – dvs. ‘pursue the American dream’.

President Obamas kamp for å etablere helsetjenester for millioner som ikke har slike idag, har provosert fram en ideologisk motstand mot offentlige styring og underhold hos mange amerikanere. Helsetjenester er et velferdsgode man gjør seg fortjent til – ikke et man har rett på.

Fra et økonomisk ståsted er forståelig at amerikanerne er redd for eskalerende kostnader i helsevesenet. Selvom man kan dokumentere samfunnsøkonomisk gevinst, finns det erfaring for at moderne helsetjenester koster penger. Mye penger. Vi må f.eks. innse den viktigste grunnen til at det ikke er større diskusjon om kostnader i det norske helsevesenet er fordi den norske stat i praksis har et seddeltrykkeri i Nordsjøen. USA er derimot nær konkurs – landet har svært dårlig kredittbetingelser.

USA får sin helsereform og det er en god ting. Den politiske kostnaden for Obama og demokratene er uviss, men millioner av amerikanere kan gå en tryggere framtid i møte. Samtidig må vi anerkjenne at Amerikas tro på enkeltmenneskets muligheter, potensial og personlige ansvar har betydd mye for det amerikanske samfunnets suksesser. Integrering av minoriteter, innovativt entreprenørskap og en betydelig produksjon av ‘not-for-profit’ samfunnsnyttige tjenester er eksempler på dette.

Mens Obama innfører en smak av europeisk, offentlig velferdstjenester i USA, kunne vi hatt glede av et snev av amerikansk tro på hva enkeltmennesker kan få til på eget initiativ.

I alle tilfelle gleder jeg meg til frokost på kafe i Greenwich village.

-go

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: