En tid for dommedag – en tid for nødhjelp

 

Carola - svensk popsanger på tur i Haiti Foto: Jerry Åman (Foto tilgjengelig under CC2.5 lisens)

Jordskjelv katastrofen på Haiti har apokalyptiske dimensjoner for befolkningen i den hardt prøvede øynasjonen. Carola minner oss om dette når hun fra ruinene i Port au Prince uttaler at det ikke er overraskende at jordskjelv finner sted – Bibelen forteller at det skal komme jordskjelv i endetiden.

Carolas kommentar har vakt engasjement både i avismedia og i sosiale medier som f.eks. Twitter. Bjørn Eidsvåg har vært klar i sin analyse: ‘det å blande inn begreper som endetid og frelse ved en katastrofe som den på Haiti, finner jeg særdeles taktløst og svært umusikalsk’ . Flere har tilsluttet seg Eidsvågs standpunkt, mens andre har gått i rette med dette synet og/eller inntatt en positiv til holdning til Carola uttalelse og hennes initiativ til å hjelpe befolkningen i Haiti. Generalsekretær Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt, gikk ut i Vårt Land og tok Carolas uttalelser i forsvar. ‘Jesus ropar oss til omvending i møte med menneskeleg liding’, sier Sommerfeldt.

For egen del faller jeg ned på Bjørn Eidsvågs side i denne saken. Jeg opplever det som upassende å legge ut bibelsk eskatologi midt under den pågående katastrofen i Haiti. Det oppfattes inhumant av folk flest, og kanskje aller mest av dem som er rammet av tragedien. Bibelens eskatologi krever nyanser, perspektiv og kontekstualisering som ikke er mulig når man står midt et omfattende nødhjelpsarbeid. Det er heller ikke ønskelig å bruke slike situasjoner å legge ut eskatologi. En tid for å forkynne dommedag, en tid for nødhjelp. Dette er en tid for nødhjelp.

I rettferdighetens navn tror jeg Carola heller ikke mente å utnytte Haiti situasjonen som en talerstol for å forkynne endetid. I avisartiklene presiserer hun at hun ikke knytter bibelens utsagn spesifikt til Haiti jordskjelvet. Klønete og insensitivt, men nok ikke ment som moralisering eller dommedagsprofeti. Carolas uttalelser har langt fra samme klasse som Pat Robertsons ‘pact with the devil uttalelse’.

Og for å ha nevnt det. Når Atle Sommerfeldt framhever Jesu ‘rop til oss om omvendelse‘ tror jeg det handler om et rop om å stoppe opp og møte behovene til dem som er rammet av jordskjelvet. Ikke et rop om å slutte seg til et sett med læresetninger.

-go

3 comments

 1. Jeg er i utgangspunktet ikke uenig med deg (og Eidsvåg) at man skal være forsiktig med eskjatologi og konkrete situasjoner. Og jeg tar helt og fullt avstand fra Pat Robertson. Det er uten bibelsk grunnlag å si at Haiti blir straffet for sine synder.

  Grunnen til at jeg har tatt til motmæle mot Eidsvåg, er at jeg syns han scorer billige poeng på å framstille både Carola og KN feil. Ingen kristen kan nekte for at jordskjelv står nevnt i Bibelen. At dette klinger med både hos Carola og Sommerfeldt i møte med alle jordskjelv, bør ikke overraske noen kristen. Spesielt ikke adventister, som jeg oppfatter som langt mer opptatt av eskjatologi enn meg. At Eidsvåg og adventister finner sammen her, er jo hyggelig, men jeg tror ikke det blir fryktelig nært samarbeid hvis man går teologien etter i sømmene.

  Slik jeg ser det bruker Eidsvåg slegga mot kristne, som alltid, for å forkynne sitt budskap, som han stort sett nekter å gjøre rede for annet enn at det er noe annet enn det de fleste kristne står for.

  Selv er jeg svært lite opptatt av eskjatologi, i hvert fall i den forstand at jeg prøver å forstå profetiene etc. Jeg er opptatt av Jesus, først og fremst og mest av alt, og reagerer derfor på kristne som later som om Jesus ikke har sagt ditt eller datt.

  Å late som om Jesus ikke har sagt noe om jordskjelv, eller å late som om man ikke husker dette, er for dumt. Å late som om dette står i motsetning til å hjelpe, blir enda dummere. Carola og KN skal ha masse skryt for nødhjelp. Det er det viktige.

 2. Kritikken min i innlegget går mot Eidsvåg og hans lesning og utlegning av hva som er saken her. At du leser han mer moderat, er jo greit nok.

 3. Tilbaketråkk: Konspirasjonsvås « ab imo pectore

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: