Anonym kjeft

En gjennomgang av bloggkommentarer og nettavisenes foruminnlegg viser at det er svært vanlig å kommentere anonymt på nettet. Det finnes nesten ikke grenser hva enkelte kan få seg til å ytre når man ikke oppgir hvem man er. Et godt eksempel er komentarrekka etter Anders Cappelens kommentar ‘Twittermakta rår‘ i E24. Anders Cappelens gode kommentar om Stormberg grunder Steinar J Olsens blogg om SAS kundeservice, etterfølges av usaklig og utilbørlige påstander om Olsen, Stormberg og SAS.

En rask Twitter sjekk viste at fenomenet ‘anonyme kommentatorer’ skaper engasjement.

Anonyme kommentatorer bidrar ikke til et åpent og troverdig ordskifte. Det er feigt og lite ansvarlig å lire av seg skjellsord, udokumenterbare påstander og bastante meninger under en anonym signatur. Det undergraver de seriøse bloggerne som inviterer til seriøs meningsutveksling om aktuelle temaer.

Pressens ‘Vær varsom plakat‘ legger etiske retningslinjer for hvordan journalister i media skal opptre og framstå. PFU representerer bransjens selvjustis når publikum påpeker mulige overtramp. I blogg sfæren mangler tilsvarende retningslinjer. Hverken for bloggere eller for dem som deltar i offentlig ordskifte på nett finnes det allment anerkjente retningslinjer å forhold seg til. Via Twitter har @steinvegard henvist meg til disse artige retningslinjene og Twitter brukeren @norskmusikk framholder at han forholder seg til Kardemommeloven når han skriver. Utover disse forslagene har jeg ikke kommet over eksempler på etiske retningslinjer for bloggere og debbatanter på nett.

Så hvis noen der ute kan gi eksempler på ‘best practice’ for etiske retningslinjer i bloggsfæren eller kjenner til andre mekanismer som sikrer et åpent og respektfullt ordskifte på ‘internettets’ mange arenaer, så er jeg interesert i å høre fra dere! Send meg en epost eller en tweet til @geirolavlisle

Til da får Kardemommeloven være tilstrekkelig.

-go

2 comments

  1. Derimot er det en hel masse uskrevne regler i Blogglandia, som de fleste forholder seg til. Dessuten det viktige faktum at enhver blogg (nesten) har en aktiv redaktør som følger opp eget kommenarfelt og dessuten modererer det. Det tror jeg er det viktigste bolverket mot trollene du ser i nettavisene.

    Skal du leve lenge i landet som blogger må du forholde deg til de uskrevne reglene som er.

    Bloggere på portaler som blogg.no, blogspot og wordpress.com kan dessuten modereres av eierne. Blogger er blitt slettet derfra av ulike årsaker. Blogger på eget domene passer som regel på selv.

    Anarkiet der ute er ikke så anarkistisk som det kan synes 🙂

  2. Tilbaketråkk: Bloggplakaten – bloggerne har fått sin Kardemommelov — Ab imo pectore

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: