Effektive hjelpeorganisasjoner

I siste nummer av Kapital (nr 1- 15. januar, 2010) kåres Norges ‘mest effektive hjelporganisasjon’. Under overskriften ‘Slik gir du smartest’ har Kapital rangert de meste effektive hjelpeorganisasjonene basert en justert versjon av Innsamlingskontrollens regnskapoppsett for frivillige organisasjoner.

Vi som er ansatt og frivillige i ADRA Norge er stolt av at ADRA Norge ligger på 4. plass i Kapitals rangering. Det motiverer oss til å jobbe videre for å bli enda mer effektive. Ikke for å score høyere på Kapitals lister, men for å forvalte innsamlede midler på mest mulig effektivt til glede for dem som trenger hjelpa vår.

Jeg ønsker velkommen offentlig søkelys på frivillig sektor. Åpenhet og etterrettelighet gjør bransjen bedre og bidrar til at donerte midler blir brukt bedre og at hjelpen som ytes til mottakerne er så effektiv som mulig.

Det er allikevel grunn til å være varsom med hvordan man bruke slike sammenlikninger.

Ulik praktisering av regnskapsregler
Regnskaps- og rapporteringsregler for frivillig sektor er under utvikling. Innenfor det som finnes av rammeverk er det relativt stort rom for ulik praksis mht klassifisering av kostnader. Dette introduserer feilkilder når man sammenlikner aktivitetsregnskaper fra forskjellige organisasjoner. Det grunn til å forvente at denne situasjonen vil bedre seg betraktelig i årene som kommer etter som lovgivning utvikles og bransjen selv ser behovet for transparens og standardisert regnskapsrapportering.

Ulike organisasjoner
Frivillige sektor består av veldig forskjellige organisasjoner. Hei Verden og Norges Røde Kors, som befinner seg på motsatte ender av Kapitals rangering, er vidt forskjellige organisasjoner. I forretningsverdenen kan man, noe forenklet, si at svært forskjellige virksomheter deler et felles formål: å maksimere profit. I frivillig sektor derimot, er det ikke bare organisasjonenes karakteristika som varierer, men formålet varierer også.  

Variasjonen i formål har innflytelse på kostnadsstrukturen til organisasjonene. Organisasjon A hvis formål er å mobilisere tusenvis av frivillige i Norge har en annerledes kostnadsstruktur enn en Organisasjon B som utelukkende driver bistandsprosjekter i den tredje verden. Organisasjon A vil f.eks. måtte investere betydelig i IT infrastruktur, servicefunksjoner og rekruttering for å effektivt administrere frivillige. Slik kostnader vil typisk rapporteres som ‘administrasjon’ og således blåse opp denne kostnadsposten.

Behov for åpenhet
Mangfoldet og variasjonen i frivillig sektor må ikke bli sovepute for bransjen eller bortforklaring av ineffektivitet. Tvert imot må bransjen være delaktig i å utvikle praksis regnskaps- og resultatrapporting som måler forholdet mellom kostnader og resultater. Veien framover ligger i fortsatt åpenhet om ressursbruk, standardisert regnskapspraksis og økt kvalitet på økonomistyring i organisasjonene.

5 comments

 1. Meget fornuftig innlegg. Både journalister og faktisk også organisasjonene selv har i årevis forvirret givere ved å overforenkle eller forsøke å tilsløre problemstillingen. Ulike formål og ulike andel off bidrag gjør det vanskelig å sammenlikne ulike org.

 2. Den nevnte artikkelen i Kapital ligger ikke i sin helhet på nett, i hvert fall ikke pr dags dato som jeg klarer å finne 😉
  http://www.hegnar.no/publikasjoner/kapital/article406738.ece

 3. Røde Kors har imøtegått Kapitals rangering av hjelpeporganisasjoner.
  Se http://www.dagbladet.no/2010/01/21/nyheter/innenriks/hjelpearbeidere/rode_kors/10033830/

  Røde Kors belyser enda en utfordring med å sammenlikne regnskapene på den måten Kapital har gjort. Finanskostnader/utgifter rapporteres ikke særskilt i grunnlagsmaterialet for Kapitals rangering.

  -gol

 4. Willy

  Sveriges Röde Kors der styreformannen har 1 mill. pr. år, er i tröbbel här.

 5. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » Vi kan alltid bli bedre . . . .

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: