Kontrastenes verden

Ingrid, kona mi, fødte en sønn på Akershus Universtitetsykehus igår, mandag. En velskapt liten gutt som ble født inn i en ressurssterk verden.

Mens han og mora sleit med å presentere ham for verden var de begge overvåket av kompetent helsepersonnell med godt støtte av moderne teknologi. Den lille gutten har to søstre som begge ville, i beste fall, hatt varig funksjonshemming som følge av komplikasjoner ved fødsel dersom ikke kompetanse og teknologi sto til deres tjeneste. Mor og sønn kommer hjem imorgen til rent og varmt hus; søsken og storfamilie står klare til å vise gutten vei i livet og ikke minst gi mor og far avlastning.

Mens jeg har vært vitne til at min sønn kommer til verden med disse rammebetingelsene leser jeg rapporter om at kvinner på Haiti føder praktisk talt på gata. Det er en neste uutholdelig kontrast mellom deg jeg leser i aviser og hører fra kollegaer i ADRA, og det jeg har opplevd det siste døgnet. Det er nesten uutholdelig.

Men bare nesten. Det jeg føler på er en nærkontakt med det menneskelige dilemma – urettferdighet og ulikhet.  Man ville ikke være et helt menneske om man ikke ble konfrontert med slike dilemmaer gjennom livet. Så hvordan lever jeg med denne uutholdelige kontrasten – dette dilemmaet?

Velstanden jeg nyter, rikdommen jeg tar del i og rettighetene jeg betrakter som mine er resultater av at andre før meg har kjempet og stått på barrikadene. Mitt ansvar er å forvalte det jeg har fått, og bidra til at min verden og resten av verden nærmer seg hverandre. Ingen får det bedre av at jeg, og mine medborgere i dette landet, faller hen i en sentimental og trist tilstand av avmakt.

Jeg skal ta vare på barna mine, samfunnet mitt og det jeg er gitt å ta vare på. Og så skal jeg fremme andres rettigheter, arbeide for andres velstand. Jeg vil aldri bli kvitt erkjennelsen av at jeg lever på solsiden i en urettferdig verden, men den erkjennelsen er forutsetningen for å kunne hjelpe andre. De ressursene som gjør at min sønn blir født i nær sagt urealistiske omgivelser er også de ressursene som gjør oss i stand til å få de fødende mødrene i Haiti opp av gata og inn på et sykehus. Bare vi ikke hengir oss til det sentimentale.

ADRA Norge er tilstede på Haiti gjennom sine partnere i ADRA Haiti, Global Medic. Vi har vært der i årevis. Nå har vi bemannet opp og deltar i det FN/USA koordinerte hjelpearbeidet. Nøden er fryktelig stor og den vil vare lenge. ADRA har vært i Haiti lenge, er der nå, og vil være der lenge etter at andre har reist.

Du kan støtte ADRAs del av redningsarbeidet på Haitipå kto 3000.30.31000 eller på web .

-go

2 comments

  1. I tilleg til å hjelpe må vi være pådrivere for å endre strukturer som bremser utvikling. Man kan jo lure på hvorfor det virker som om de rike landene ikke er så interessert i å se de fattige reise seg…. Er det sånn at vi tjener på deres fattigdom? Kritisk artikkel nedenfor:

  2. Gratulerer med gutten!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: