Homofobe religioner?

Aftenpostens kultur- og debattredaktør, Knut Olav Åmås, skrev 2.1.10 i Aftenposten et innlegg under tittelen ‘Historier om homofili’. Han er kritisk til bildet som NRKs pågående tv-serie ‘Norge i rødt, hvit og skrått’ tegner av homofiles situasjon i det norske samfunn. Åmås argumenterer at menneskerettigheter generelt, og homofiles rettigheter spesielt, må forsvares hele tiden. Samfunnet har ikke en lineær positiv utvikling. Anette Trettebergstuen framholder ‘For de aller fleste må kampen for aksept og mot homofobi vinnes igjen og igjen.’

Åmås oppgir ‘religionens gjenkomst som synlig samfunnskraft’ som et indisie på at historien ikke følger en rent positiv utvikling og påpeker at ‘ikke minst unge muslimer, både i og etter skolealder, fremviser mye klar homofobi.’ For egen del legger jeg til at mange unge kristne deler frykten for det homofile.

Det er trist når religionenes inntog på forskjellige samfunnsarenaer innebærer at menneskerettigheter krenkes, samfunnet blir mindre raust og grupper av mennesker stigmatiseres. Jeg vet det er naivt, men når Gud den allmektige introduseres som samfunnsreformator bør han/hun introduseres med den raushet og respekt for forskjeller som kreves for å gi alle mennesker muligheter for å nå sine drømmer.

Jeg har ikke mye kjennskap til Islam, men jeg har noe erfaring med å være kristen. Bibelen inneholder mange formuleringer, postulater, som jeg tror må sees i sin kulturelle og historiske sammenheng. Bibelens Kristus framstår som en samfunnsrefser som tok oppgjør med mye som hadde gått galt så langt i sivilasjonens historie. Han utfordret det kollektive og etablerte, for å gi undertrykte bedre kår. Han gav et glimt av en verden uten undertrykkelse. Han annonserte et nådens år fra Herren. Det er vanskelig å tenke seg at man i Kristi navn kan opprettholde og fremme stigmatisering og utestengelse av homofile. Kristi eksempel lar seg vanskelig kombinere med det vi idag kaller ‘homofobi’.

Denne bloggen har etterlyst de moderate, radikale religiøse stemmene før. I denne saken er det også nødvendig at religiøse ledere står fram med tyngde og troverdighet på de homofiles side. Det er motsetninger mellom samfunnsnormer fra gamle religiøse skrifter og dagens menneskerettigheter. Religiøse ledere fra alle religioner må våge å utforske disse motsetningene og vise hvordan religion kan fremme respekt og rettigheter for alle mennesker i 2010. Det ville være radikalt og definitivt et velkomment bidrag i debatten.

Åmås påpeker noe viktig: Det er ingen grunn til å hvile på laurbær. Rettigheter, respekt og verdighet må kjempes for hver dag. Religionene må gjøre sin del av jobben.

-go

5 comments

 1. Så bra!
  Ja, Jesus utfordret også etablerte religiøse sannheter og autoriteter, om vi skal tro Bibelen.

 2. Gunnar Jørgensen

  Å kjempe for alle menneskers rett til selv å velge hva de vil tro burde være alle religioners, politikeres og filosofers ståsted, men det er et milelangt sprang derfra til å fornekte det man selv tror på. Det må være mulig å respektere en som er homofil selv om jeg som kristen er uenig i homofili.

  Hva Gud mener om homofili i Bibelen tør være godt kjent. Det er temmelig dristig å ta Kristus til inntekt for det motsatte, basert på at han utfordret det bestående.

  Dersom homofili var medfødt, altså genetisk bestemt, burde det genet vært utdødd for millioner av år siden, de får jo ikke eget avkom. En slik konklusjon burde være god darwinisme og arvelighetslære. Dersom den ikke er genetisk bestemt, hva er da dens begrunnelse?

  Men selv om homofili nå mangler begrunnelse er ikke det noe grunnlag for å trakkassere homofile. Og det er heller ingen grunn til å trakkasere eller diskriminere dem som er uenig i homofili og, for eksempel, ikke vil ansette homofile i en kristen organisasjon.

  Snakker vi om menneskerettigheter, må vi holde fast på at det må gjelde alle veier, både de som tror på en sak, de som tviler og de som er uenige.

 3. Hei Geir Olav,
  Takk for et klokt og balansert blogginnlegg.

  Bibelens og Vårherres syn på homofili er et krevende tema for oss som legger vekt på Bibelens budskap.
  For meg handler bibelens budskap om «det store bildet». Det handler om en kjærlig Gud som elsker og tillegger det enkelte menneske uendelig stor egenverdi (ikke ulikt kjernen i menneskerettighetene). Det handler om at Kristus døde for ALLE.
  Det finnes mange enkeltvers i Bibelen som er egnet til å gi et annet bilde; også de som omhandler homofili.
  Personlig har jeg allikevel kommet til at det finnes mye jeg ikke forstår, men mitt bilde av Gud tillater meg ikke å tro at Vårherre avviser noen på grunn av hvem de ER. Dette gjelder oss alle, også de som ER homofile.

  Hilsen
  Øystein

  PS: Jeg skulle ønske både vi kristne, muslimer og andre ble mer opptatt av å formidle hvordan livet blir bedre gjennom å ha en relasjon til Vårherre. I dag har vi samme utfordring som resten av samfunnet. Vi er i overkant opptatt av sex…

 4. Tilbaketråkk: knut vaage

 5. Tilbaketråkk: Ab imo pectore » ‘Ta utvetydig avstand fra dødstraff for homofili’

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: