Dugnad, innovasjon eller lystseilas?

Hvordan i all verden skal verden klare å enes om tilstcop15_logo_imgrekkelige klimatiltak som bremser negative konsekvenser av menneskeskapte klimaendringer? Diskusjonene på toppmøtet i København som gjennomføres i disse dager, viser oss hvor vanskelig dette er. Ulike, og til dels divergerende, analyser av årsaker til klimaendringer. Ulike vurderinger av konsekvenser. Ulik vilje og evne til å bidra til løsninger.

I motsetning til mange andre ‘kriser’ denne verden har stått overfor, er klimakrisen global og universell. Mennesker i over hele verden rammes av konsekvensene av menneskeskapte klimaendringer og det er etterhvert en universell tilslutning til at noe må gjøres.

Jeg kan se for meg tre måter å angripe klimaproblemene på. Dugnad, innovasjon eller lystseilas.

En global dugnad hadde vært på sin plass. Vi burde alle burde skjerpe oss og føre en bærekraftig livsstil. Vi som basker oss i overfloden som den vestlige verden har gitt oss må redusere forbruk og forventninger til luksus, og våre brødre og søstre i utviklingsland må dempe sine  forventninger til vekst og utvikling. En vanskelig tilnærming – lett å snakke, vanskelig å gjennomføre.

Alternativt må vi stole på innovasjon. Historien har vist oss, spesielt siden industrielle revolusjon, at teknologisk innovasjon øker levestandard, løser tekniske problemer og gjør oss i stand til å utfordre begrensningene naturlover gir oss. Innovasjon har brakt menneskeheten langt, men mange vil hevde at innovasjon har brakt oss inn i den miljøgjørma vi befinner oss i nå. En viktig dimensjon ved innovasjon er at det kan føre til sysselsetting og industriell vekst og/eller utvikling.

Lystseilas er et tredje alternativ. Dvs. la verden seile sin egen sjø. Vi kan velge å  la være å prøve å hindre framtidige konsekvenser av klimaendring, og istedet håndtere dem når de kommer. Det er grunn til å tro at det vil, ihvertfall for den industrialiserte verden, være mulig å skape en form for økonomisk vekst og utvikling med en slik tilnærming. Antakeling på bekostning av de mer sårbare nasjonene.

Det siste alternativet er etter min mening uaktuelt å velge. Det er uansvarlig, usolidarisk og vil evt. velges mot bedre viten.

Det er grunn til å tro at løsningen må finnes i en kombinasjon av dugnad og innovasjon, ispedd en god dose økonomiske incentiver. Det er all grunn til å endre forbruksmønstre i retning av et bærekraftig forbruk, samtidig som innovasjon må stimuleres. For å lykkes med å etablere en effektiv global ‘innovativ dugnad’ er avgjørende at det utvikles økonomiske incentiver som bidrar til å dra innovasjon og forskning i riktig retning og som kan bidra å endre forbrukeradferd.

Så da gjenstår spørsmålet. Hva skal til for at DU legger om til en mer bærekraftig forbrukeradferd? Gi meg gjerne forslag i kommentar feltet nedenfor. Skal også kjøre en liten poll på Twitter om dette temaet.

-go

2 comments

  1. Tilbaketråkk: Tweets that mention Dugnad, innovasjon eller lystseilas? « Ad imo pectore -- Topsy.com

  2. Jo, mer jeg selv skriver om dette temaet, jo mer forpliktet føler jeg meg.
    http://www.norskbokforlag.no/adventnytt/0912/ (gå til side 22). Jeg merker også at at jo mer kunnskap jeg innehar, jo mer motivert blir jeg. Men samtidig er det slitsomt å ha dårlig råd, og når idealisme gjør at man får enda dårligere råd hender det man dropper den. Ellers er kjøttspising et mye større problem for kloden vår enn klimagasser… Men det kommer liksom ikke helt frem i debattene…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: