Ned fra Nobelkomiteens pidestal

medalje

Fra den norske nobelkomiteens hjemmeside, http://www.nobel.no

Jeg liker Barack H. Obama (heretter ‘Barack’). Jeg lar meg begeistre av hans politiske kursendringer og hans evne til å formidle dem. Som retorikere er det likheter mellom Barack og Jonas Gahr Støre (heretter ‘Jonas’).  Men jeg kårer ikke Barack til ‘tidenes internasjonale leder*’ før han overbeviser gjennom resultater. Fredsprisen var prematur. Jeg tror Barack synes det var pinlig. Årets fredsprisutdeling er ikke riktig eller betydningsfull. Men etter å ha hørt Barack tale i Oslo rådhus idag, så fins det håp om at årets fredspris vil bidra til en avklaring: Barack mener alvor, han kommer til å bruke krig for å skape fred (om nødvendig).

For Barack gikk rett på. Offensivt og presist gikk han både Nobel komiteen og dens kritikere i møte. Barack vil ha fred, og er villig til å krige for den. Han er ‘Commander in Chief’ for verden mektigste krigsmaskin engasjert i to kriger (minst), og det skal kriges skikkelig (les: følge spillereglene). Han avvikler tortur i USA. Han fremmer Geneve-konvensjonene. Han tar initiativ til nedrustning. Men Barack står altså fram og bekjenner at, i noen tilfeller, er krig nødvendig for å skape fred. Barack gav et moralsk forsvar for krig.

Fredsbevegelsen vil ikke være happy med dette. Jeg er også idealist og hadde latt meg begeistre av mer offensiv fredsretorikk. Men Barack falt ikke for fristelsen. I Baracks verden skaper man også fred med ikke-voldelige midler, og noen ganger ved hjelp av krig. En viktig avklaring. Barack akter å skape resultater. Barack akter å gjennomføre det han har startet, og han akter å gjennomføre det i den virkelige verden der krig er et av virkemidlene.  På den symboltunge dagen for utdeling av Nobels fredspris gjorde Barack det klart for verden at det er som realpolitiker han skal skape resultatene. Ikke ved å vinne priser.

I Oslo Rådhus hoppet Barack ned fra pidestalen som Nobel komiteen hadde satt han på og plasserte seg både rundt forhandlingsbordene og på bakken der slagene kjempes.

-go

PS1:  Les Martin Kettle i The Guardian om Fredsprisen
PS2:  Det finnes ingen pris som heter ‘tidenes internasjonale leder’ . . . . .

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: