Vestlige verdier?

Eleanor_Roosevelt_and_Human_Rights_Declaration

Eleanor Roosevelt leser Human Rights Declaration

Jeg har denne helga hatt en kort Twitter utveksling med Vebjørn Selbekk . Utgangspunktet var en kort debatt artikkel han hadde i Aftenposten på lørdag der han kommenterte på Sveits’ folkeavstemming vedr forbud om bygging av minareter. Jeg har blogget om det samme.

Selbekks artikkel i Aftenposten var helt OK – han er prinsipiell i sin tilnærming og påpekte kortslutningen i Sveits’ folkeavstemming (se mitt tidligere blogginnlegg). I min Twitter melding kommenterte jeg på hans bruk av begrepet ‘vestlige verdier’. I den sammenhengen han skrev er ‘vestlige verdier’ ensbetydende med frihet til å tro, tenke og si hva man vil – altså grunnleggende menneskerettigheter. Slik begrepsbruk er unøyaktig og bidrar til å etablere en kløft mellom det man kaller ‘den vestlige verden’ og krefter som kjemper for demokrati og menneskerettigheter i den øvrige verden.

Gjennom å promotere f.eks. demokrati og menneskerettigheter som kun ‘vestlige verdier’ står man i fare for å fremmedgjøre resten av verden fra disse verdiene. Vi etablerer en usynlig barriere mellom ‘den vestlig verden og alle de som kjemper for demokrati og menneskerettigheter i andre deler av verden, og som ikke ønsker å bli ‘vestlige’. Vår retorikk utelukker muligheten for at demokroati og menneskerettigheter kan etableres og hevdes i et ‘ikke vestlig samfunn’.  Det er unødvendig og bidrar til å bygge kløfter der vi burde bygge broer.

Videre er det unøyaktig å likestille demokrati og menneskerettigheter med ‘vestlige’ verdier. Den vestlige verden har også en varierende holdning til menneskerettigheter. 20 år etter at barnekonvensjonen ble etablert er den fremdeles ikke ratifisert av USA.  For ikke mange dager siden måtte Norge forsvare sin etterlevelse av menneskerettighetene i FNs MR råd og det var så sent som i 1957 at religionsfrihet ble reflektert i grunnloven ved å oppheve forbudet mot ‘jesuitters adgang til riket’.

Vi skal ikke late som at det står bedre til med demokrati og menneskerettigheter enn det gjør. Heldigvis fremmes menneskerettigheter og demokrati i de fleste regimer vi kan karakterisere som ‘vestlige’. Men vi må ikke like stille demokrati og menneskerettigheter med andre ‘vestlige’ fenomen som junk-food, dårlig regulerte finansmarkeder og ikke-bærekraftig utvinning av naturressurser.

Skal verden lykkes med å etablere demokrati og almenne menneskerettigheter må retorikken favne på tvers av geografiske skiller.

-go

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: