60 år på barrikadene mot ensomhet

besøkstjenest

Å ha en besøksvenn (foto: Røde Kors)

Idag har Røde Kors besøkstjeneste feiret sitt 60års jubileum. HKH Kronprinsessen og Helseministeren deltok i markeringen av jubileet. Det er mulig jeg er forutinntatt – jeg har jobbet 14 år i Røde Kors. Men det er all grunn til ferie både organisasjonen og det arbeidet den utfører.

Røde Kors besøkstjeneste ble stiftet av Oberst Jens Meinich og har gjennom de siste 60årene stått på barrikadene i kampen mot ensomhet. Besøkstjenesten organiserer frivillige som bidrar til å redusere ensomhet i dette landet. Forskjellen mellom den som besøker og den som mottar besøk er påfallende liten – mennesker med forskjellige ressurser og forskjellige behov. Men først og fremst mennesker. De som får besøk av Røde Kors besøksvenner at de ‘føler en større verdighet når den som kommer på besøk gjør dette fordi de har lyst og overskudd, og at de ikke er ansatt noe sted og får betalt for det’.

Ordet ‘besøkstjeneste’ assosieres kanskje til eldre menn og kvinner som besøker hverandre til kaffe. Det er stor verdi i slike møter, men bildet er ikke utfyllende. Virkeligheten er at Røde Kors besøkstjeneste har gjennom de siste årene utviklet metoder for frivillige nettverksaktiviteter, avdekket behov hos mange målgrupper og etablert frivillige aktiviteter med høy kvalitet for disse målgruppene. Resultatet er at besøkstjenesten idag utgjør grunnfjellet i det som er Røde Kors Omsorg – en vifte med nettverksaktiviteter der frivillige knytter og utvikler nettverk med personer som av forskjellige årsaker trenger hjelp til å komme igang på sosiale arenaer. Eksempler på dette er barn og unge, voksne, eldre, tidligere insatte, psykisk syke, innvandrere,etc. Dvs. de fleste typer mennesker som finnes i dette landet.

Det er ikke så mye mer ensomhet idag enn tidligere. Jeg har ihvertfall ikke sett forskning som tilsier det. Men ensomheten tar nye former og har nye ansikter. Informasjonssamfunnet med dets sosiale medier har skapt nye arenaer det er mulig å være ensom på eller ikke tørre å delta på. Dette har også Røde Kors tatt tak i. ‘Kors på halsen‘ tilbyr barn og unge en sosial arena der de kan stille spørsmål, utforske og delta på en sosial arena innenfor trygge rammer, moderert av kompetente og frivillige voksne.

Engasjer deg i Røde Kors aktivitene jeg har nevnt ovenfor. Og er ikke Røde Kors organisasjonen for deg, så har jeg lagt ved noen lenker nedenfor som er alternative organisasjoner (i Oslo området) som jobber innenfor samme felt og med samme formål – å redusere ensomhet.

Gratulerer til Røde Kors for 60 gode år med besøkstjeneste. Stå på videre og gjør dette landet til et enda bedre land å bo i for enda flere mennesker.

-go

Aktuelle besøkstjenester i Oslo området:

2 comments

  1. Tilbaketråkk: Tweets that mention 60 år på barrikadene mot ensomhet « Ad imo pectore -- Topsy.com

  2. Tilbaketråkk: Ti-året ord og tabuemne: Meg. Ensom. « Marias Metode

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: