Han bare tulla

Igår fikk skøytelandslagets trener Peter Mueller beskjed om å finne seg noe annet å gjøre fordi han har trakassert Maren Haugli med ‘seksuelt orienterte kommentarer’. Muellers avgang får solid dekning i mediene idag. Mange har meninger og trenerens forsvar kommer fra uventet hold. Bl.a. har tidligere olympisk mester Bjørg Eva Jensen kastet seg inn i debatten og gjort det klart at hun mener Maren Haugli tåle såpass.

Jeg vet ikke i konkret hva Maren Haugli, etter Bjørg Eva Jensens mening, må tåle. Etter alt å dømme har Maren Haugli tålt godt hva enn Peter Mueller skal ha sagt. Hun har tross alt prestert brukbart både på skøytebanen og i media den siste tiden. Men hun har ikke akseptert det. Hun tok affære. Orientert de ansvarlige og fokuserte videre på å gå fort på skøyter. Det er lurt når du er skøyteløper.

Jeg tror på  Peter Mueller. Jeg har tro på ham som trener – hans disippel Håvard Bøkko har tross alt lykkes med mye. Og jeg tror på Peter Mueller når han sier at han bare ‘tulla’. Kommentarene som falt under middagen i Berlin var bare tull. Ikke alvorlig ment. Ironi? Et snev av sarkasme, kanskje? Ikke veit jeg, men jeg tror på Mueller når han sier han bare tulla.

Norges Skøyteforbund tulla ikke. Og de har skjønt hele poenget. Mueller tror han kan komme unna med trakkasserende uttalelser – kanskje trakkasserende adferd – bare ved å si at han ‘tulla’. Skøyteforbundet tok affære og sa at nok er nok. Vi driver toppidrett, skal ha de beste trenerne som skaper de beste resultatene. Men vi aksepterer ikke seksuell trakassering. Vi aksepterer ikke toppidrettsledere som herser med utøverne – det være seg jenter eller gutter. Skøyteforbundet gir et tydelig signal til resten av norsk idrett, breddeidretten, om sånn adferd aksepteres ikke.

Seksuell trakassering av utøvere aksepteres ikke. På vegne av alle foreldre, barn og ungdom i Norge: Takk skal dere ha, Norges Skøyteforbund. Vi vil ikke ha sånn adferd på toppnivå, og vi vil ikke ha det i de lokale idrettslagene våre.

Jeg vil se trenere som kjører idrettsøvere hardt, som krever innsats, som skaper resultater. Men klarer du ikke å holde deg unna seksuelt trakasserende adferd, så hold deg unna idretten. Jeg tuller ikke.

-go

5 comments

 1. Annika

  Godt skrevet Geir Olav! Helt enig med deg.

 2. Obdy

  Om det utsagnet som Mueller selv hevder å ha sagt kommer inn under definisjonen seksuell trakassering, så er verden en mye sykere plass enn jeg hadde trodd.

  Makan til vas, og om dette danner presedens for personalsaker skal idrettsnorge i sannhet bli fattig.

 3. Torkel

  Helt enig med overskriften.
  Søskenparet Haugli har, i motsetning til Bøkko, ikke hatt en tilfredsstillende resultatmessig utvikling de siste årene. Mueller gir ikke honnør for lang og god innsats, han vil ha resultater. Søskenparet Haugli vil også ha resultater. Når disse ikke kommer, er det menneskelig å legge skylden på andre enn seg selv, for eksempel treneren. Da vil de «stå utenfor» landslaget i en slags opposisjon. Mueller har ganske sikkert sett at søskenparet, spesielt Maren, ikke har potensial til å vinne OL- eller VM-medaljer.Og det har han nok, som den sleivkjeften han er, sikkert også gitt Haugliene klar beskjed om. Håvard Bøkko, derimot, har utviklet seg enormt. Han nærmer seg Kramer litt etter litt. Dette som følge av at han stoler blindt på Mueller, faktisk i en så stor grad at har latt Mueller detaljstyre livet sitt (trening, kosthold, søvn osv). Det har gitt Bøkko enorm fremgang. Det samme gjelder også Hege Bøkko. De to kan bli best i verden, ikke Haugliene. Ingen liker å få høre at de ikke presterer godt nok, og den enkleste løsningen er da å stå utenfor landslaget eller – aller helst – bytte ut han «dumme» treneren med en som kan gi en annen og mer positiv (virkelighetsfjern) tilbakemelding. Dermed har vi et motiv. (Sverre Haugli har allerede fått beskjed av Mueller om at han ikke får gå lagkonkurransen i OL, forsterker motivet.) Skøyteforbundet har over tid gått litt lei av «denne krevende, amerikanske bajasen».
  Så kommer anledningen: Nyheten om at Mueller har fått ny, ung kjæreste (gamle grisen liker unge damer, heh?). Mediemessig glimrende timing for Haugli å gå ut med antydninger om trakassering. En glimrende anledning også for Skøyteforbundet, som opptrer som påtalemyndighet og dommer. Haugli sier at hun og Mueller «har skværet opp» og at hun ikke har ytret ønske om at han skal sparkes. På den måten slipper hun unna å ta personlig ansvar. Dette mønsteret har vi sett før når det gjelder kvinner, også i langt mindre spesialiserte «jobber» enn den Maren Haugli har. Var det ikke samme taktikk Ingunn Yssen brukte mot Valla? Anne Lise Ryel mot Manuela Osmundsen? Røa-spillerne mot Bjarne Berntsen? Kjell-Arve Husby (Vebjørn Rodals gulltrener)?
  Det er forstemmende at Arbeidsmiljøloven settes til side som i tilfellet Mueller. Ulne antydninger om (seksuell) trakassering fremsatt av kvinner er en utbredt hersketeknikk. Tilfellet Maren Haugli kommer i media, tusenvis av identiske saker ikke.
  Nå får vi snart se effekten. Worst case scenario er at Bøkko-søsknenes resultatmessige fremgang stopper opp mens Haugliene – i kjent stil – fortsetter å være listefyll på plassene 15-30. Da har ikke Haugli bare oppnådd å få Mueller usaklig oppsagt, men også ødelagt skøytekarrierene til Håvard og Hege Bøkko. Hvis det skjer, håper jeg at «legs» tar personlig ansvar.

 4. Vernon

  An open letter to Maren Haugli. I am an American male, age 53, and have lived in Norway 17 years now. Being approximately the same age as Peter Mueller I grew up in approximately the same high school sports environment as Peter Mueller. I read today in Se og Hør Peter Mueller`s own version of what he said during the dinner in Berlin, and I have to say the words he used were typical of locker room talk when I was growing up. Having heard similar comments a thousand times before I think the hidden meaning is worse than you actually realize. He had no business making such comments at all. It appears to me he has not matured intellectually beyond the level of a high school jock. And the difference in the alleged versions of what was said is inconsequential. His own version is equally as bad as the other versions. For your part I commend your professional conduct during this. A more appropriate response on your part would have been to slap him, or throw a glass of water in his face. The Skøyteforbundet has chosen the only real option they had, to fire Mueller. If they had not done this, they would have betrayed their best assets, their athletes.

  Regards,

 5. Tilbaketråkk: Han bare hoppa — Ab imo pectore

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: