Styrke og frelse hos Mohammed

Denne blogg posten handler om musikk, og ikke så mye som Mohammed.

Jeg er oppvokst i en drabantby på Oslo øst. Gikk på skole på Aleksander Kiellands plass. Jeg sto i Kværnerdalen og så på Vålerenga kirke brenne i 1979. Med fare for å bli pompøs, så har oppveksten på østsida av Akerselva bidratt til min hang til artister som skildrer arbeiderklasselivet. På samme måte som jeg i voksen alder har funnet en slags tilhørighet blant VIFs tilhengere.

Bjølsen Valsemølle passer inn i profilen min. Ute med ny CD – Mohammads Cafe – er de igjen på veien og gleder brune, og noen litt mindre brune, spillesteder i det ganske land. Alltid spennende med band som prøver med ny CD etter flere års pause.

Bjølsen Valsemølle har gjort det vanskelig for seg selv. Klassikere som ‘Soria Moria’ og ‘Vaterlands bru’ har ikke bli landeplager, men de har  fått desto større plass hos hardcore fans som kjenner gatenavna på Torshov. ‘Vålerenga kjerke’ har blitt en institusjon – øyenvitne skildringen av kvelden da Vålerenga kirke brant i 1979 synges av Klanen foran hver hjemmekamp på Ullevål stadion. En ‘oppfølger’ har unektelig fallhøyde.

Mohammads cafe står godt i forhold til tidligere utgivelser. Trond Ingebretsen er troverdig. Lydbilde har utvikla seg, men er gjenkjennelig. Tekstene – historiene – er solid forankret i Oslo-tradisjonen som Rudolf Nilsen, og i seinere tid Lillebjørn Nilsen, de Lillos, Jokke og andre fyller forskjellige hjørner.

Trond Ingebretsen bringer det flerkulturelle Oslo sammen. Mohammed på Habibi Cafe har fått tittelsporet. En fengende poplåt om en fantastisk libanesisk kafe i Nygata i Oslo. En av mange restauranter i Oslo som bringer farge, lukt og smak til bybildet.

Min favoritt er ‘Åpenbaring på Lilletorget’ – en hyllest til knyttneven som bryter opp av brosteinen på Lilletorget. En hyllest til alle som har valgt å ‘knytte neven i kjærlighet’, i stedet for å ‘knytte neven i å slå seg fri’ eller ‘bøye nakken i bitterhet’. Ingebretsen åpenbarer nyanser i arbeiderkampen som ikke alltid kommer fram.

Kjøp CDen. Bli med Bjølsen Valsemølle på en tur rundt på Oslo øst. Verdt turen.

One comment

  1. Du, jeg forstår dette altså. Pompøst eller ikke. Jeg skal herved ikke rynke på nesa mer når du viser meg musikken din 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: