Engler og norsk jantelov

Prinsesse Märtha Louise har bidratt til at englediskusjonen går høyt i Norge i høst. Jeg mener den går litt vel høyt, og den går litt skjevt.

Et nær samlet etablissement harselerer over auraer og fordømmer Prinsessens engleskole nord og ned. Representanter for den Lutherske kirke distanserer seg fra ideen om skytsengler som Prinsessen forfekter. Harseleringen går for langt. Det kan virke som at troen på metafysiske fenomener er noe nytt, uvanlig og fremmed i norsk tradisjon. Noe som vi med trygghet kan harselere med uten at det rammer oss selv. Det er ikke riktig. Vi behøver ikke vente lenger til slutten av desember før store deler av nasjonen stiller i kirker over hele landet og bekjenner sin tro på en treenig Gud og feirer en jomfrufødsel i den Lutherske tradisjonen. Denne selvinnsikten må vi ta med når det harseleres med Prinsesse Märtha Louises skytsengler.

Jeg må reise flagg med en gang. Jeg tilhører den delen av befolkningen som regner seg som kristne. Og jeg tar avstand fra Prinsessens ideer om skytsengler og det som er kommet fram i media om engleskolen. Men jeg tar ikke avstand fordi hun bekjenner seg til å tro på noe hun ikke ser og ikke kan dokumentere vitenskapelig. Jeg tar avstand fordi troen på Märthas engler framstår som uforpliktende og uangripelig. Hva er resultatet av å lete etter sin skytsengel? Hvordan gjør engletroen verden bedre?

Sissel Hoffengh skriver godt om dette i lørdagens Dagsavisen i hennes kommentar ‘Engler og meloner’. Enten man bekjenner seg til Prinsesse Märthas engler, den Lutherske treenige Gud eller Islams Allah ønsker jeg å se religiøse ledere som analyserer samfunnet, deltar i samfunnsdebatten, tar ansvar for løsninger og står til ansvar for handlinger som ikke skaper et bedre samfunn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: